Racen met een rolstoel: waar moet je op letten?

20-05-2020 | 13:47

Zoveel sporten, zoveel sportrolstoelen. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Natuurlijk maakt het nogal wat uit voor welke sport je een rolstoel zoekt. Maar aangezien je op de pagina van de Rugzakrun bent, gaan we voor het gemak even uit van de racerolstoel en de handbike.


Snelheid
Een beetje snelheid is wel fijn, je wilt die finish immers halen. De snelste sportrolstoelen hebben een groot voorwiel en een relatief lange afstand tussen dit voorwiel en de achterwielen. Je drijft de rolstoel hierdoor makkelijker aan, waardoor je meer snelheid kunt maken met dezelfde inspanning.

Balans
Om zo licht mogelijk te rijden wil je zo min mogelijk gewicht op de voorwielen of het voorwiel van de stoel hebben. De kleinere voorwielen rollen “slechter”, dus die wil je ontlasten. Dat lukt als je de achterwielen van je rolstoel zo ver mogelijk naar voren afstelt. Zo ver dat je nét niet achterover kiepert. Hoe handiger je bent, hoe verder ze naar voren kunnen. Even oefenen dus…

Rugsteun
Hoewel veel sportrolstoelen een lagere rugleuning hebben (want: meer bewegingsvrijheid), wil je deze over het algemeen tot je rugholte hebben voor voldoende steun.

Handbike
Voor langere afstanden is er de handbike. Deze drijf je net als bij een fiets aan met ‘pedalen’, die je bij een handbike met je handen bedient. Hierdoor haal je meer snelheid met een lichtere aandrijving. De houding verschilt: in sommige handbikes zit de sporter meer voorover, in andere modellen lig je onderuit of zit je rechtop. Handbikes zijn te koop als één geheel, maar ook als koppelstuk om voor je reguliere rolstoel te koppelen.

Tip: Check je zit
Momenteel wordt hard gewerkt aan de website “check je zit”. Dit wordt een platform waar rolstoelgebruikers onafhankelijke en objectieve informatie kunnen vinden over optimaal zitten en rijden in een rolstoel. Vanaf juli kun je op www.checkjezit.nl terecht voor handige tips en info!

Financiële bijdrage
Voor de aanschaf van een sportrolstoel kun je een vergoeding aanvragen volgens de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Hiervoor heb je toestemming nodig van de gemeente. Hou er rekening mee dat een dergelijke toestemmingsprocedure even op zich kan laten wachten. Per gemeente gelden er andere voorwaarden en vergoedingen. Je kunt deze vinden in hun ‘gemeentelijke verordening Wmo’.

Sporten met een gewone rolstoel?
Om mee te doen met de Rugzakrun of je eerste trainings-meters te maken, kun je met je ADL-rolstoel prima van start. Bij de HandicapNL Triatlon afgelopen jaar, deden er meerdere deelnemers mee vanuit hun reguliere rolstoel.
Nog fijner is een actiefrolstoel: deze kan zowel als ADL en als sportrolstoel worden gebruikt. “Iedere rolstoelgebruiker heeft recht op een actiefrolstoel. Als 'ie alleen bedoeld was om in te zitten zou het een stoel heten!” – Coen Vuijk, Paralympisch Materiaal Expert NOC*NSF


Uittesten
Wil je een stapje verder en de overstap maken naar een sportrolstoel? Dan wil je waarschijnlijk eerst even testen wat je prettig vindt. Veel verenigingen hebben rolstoelen te leen om het sporten een tijdje te proberen. Soms biedt de gemeente zelf ook een leen-sportrolstoel aan. Handig om erachter te komen wat je fijn vindt en bovenal: of de sport ook echt is wat je ervan verwacht!

Trainingsschema
Aan de slag met handbiken of wheelen? Op Handbiken.nl vind je een uitgebreid trainingsschema, bomvol nuttige achtergrondinformatie! Hier vind je ook een overzicht van de beste handbike-routes, verspreid over heel Nederland.

"Als ik het haal om de 21 km te rijden in mijn rolstoel, dan is de Rugzakrun voor mij geslaagd!" - Anemoon


Anemoon rolt deze zomer 21km!
Lees hier het verhaal van Rugzakrun-deelneemster Anemoon (16). In september van dit jaar rolt zij 21 kilometer, om geld op te halen voor meer inclusiviteit en vriendschappen voor mensen met een handicap.

Zelf meedoen aan de Rugzakrun?
Geef je op!