Juliët rent, struikelt en rent weer door

29-10-2019 | 19:04

Het lopen van drie kilometer lijkt misschien niet zo ver, maar is voor veel mensen toch een behoorlijke uitdaging. “Ik zal zeker een paar keer vallen en weer moeten opstaan voordat ik de eindstreep haal”, aldus Juliët (41). Juliët heeft dyspraxie; een motorische ontwikkelingsstoornis die leidt tot problemen bij het plannen en coördineren van haar motoriek. Ondanks deze beperking loopt ze komend voorjaar wel mooi de Rugzakrun.

 

Als geen ander

“Ik ben net begonnen met hardlopen en was op zoek naar een passende sponsorloop om naartoe te werken. Op Facebook zag ik de HandicapNL Rugzakrun voorbij komen en dat vind ik wel een mooi doel om voor te lopen. Ik heb namelijk zelf een handicap en weet als geen ander hoe ontzettend belangrijk het is dat iedereen kan meedoen in de maatschappij.”

 

‘Ik hoop dat er veel mensen mee doen die net als ik ook wat hebben. We slepen elkaar er wel doorheen. Het maakt niet uit wat je hebt, want iedereen hoort er bij!’


Onhandig fysiek

Juliët omschrijft zelf het hebben van een beperking als ‘fysiek onhandig’. “Het heeft jaren geduurd voordat we wisten wat er aan de hand was met mij.” Juliët is afgekeurd vanwege haar aandoening. “Als de druk te hoog wordt, heeft dit gelijk effect op mijn fysieke motoriek.” Ze werkt als vrijwilliger bij een ‘repaircafé’ en doet dit met veel plezier. In het begin repareerde Juliët zelf apparaten, maar dat lukt helaas niet meer. Nu onderhoudt ze de website van het ‘repaircafé’. “Het is ontzettend belangrijk voor mij om actief te blijven en mensen te ontmoeten.”

 

Stil zitten in een hoekje

“Sporten en hardlopen werd mij vroeger afgeraden. Het advies was: uitkijken dat je jezelf mij niet bezeert als je struikelt. Het beste was dan stil blijven zitten in een hoekje en vooral geen risico lopen. Gelukkig is dat nu heel anders. Bewegen is voor iedereen gezond. Toen ik merkte dat ik bij hardlopen even vaak struikel als wanneer ik wandel, zag ik geen reden om het niet te doen.”

 

Uitdaging aangenomen

“Ik ga de drie kilometer lopen. Dat is niet zo ver, maar als je je hele leven niet veel hebt bewogen is het toch een hele uitdaging. Ik train drie keer in de week en vraag tips aan mijn fysiotherapeut. Die adviseert mij om voorzichtig te beginnen en op te bouwen. Dat doe ik door afwisselend te rennen en te wandelen. Dan verkort ik de stukken wandelen en loop ik langer hard. Soms zit er in een week een mindere dag, dan sla ik een training over. Het gaat zoals het gaat.”

 

’Het zou voor mij fantastisch zijn als ik op 27 september over de finish kom en dat ik ook nog voldoende geld heb opgehaald voor het goede doel. Want daar doe ik het echt voor: het goede doel steunen.’

 

Sponsortips van Juliët

Juliët heeft al bijna haar doelbedrag van 250 euro opgehaald. “Dat gaat boven verwachting goed! Mensen zijn ontzettend enthousiast en willen mij graag steunen. Dat had ik eigenlijk niet verwacht. Ik heb het op Facebook gedeeld en mijn familie via WhatsApp een verzoek gestuurd. Op het werk van mijn man hangt zelfs een poster om mij te steunen. Zo voelt het alsof mijn hele sociale omgeving mij aanmoedigt om de finish te halen.”

 

Steun deze doorzetter of doe ook mee

Wil je deze doorzetter steunen? Steun Juliet met een donatie.

Of doe ga net als Juliët de uitdaging aan en doe mee de Rugzakrun

Schrijf je in