De dromen van Daan (29 jaar): "Mijn studie weer oppakken en de marathon van New York lopen."

01-10-2019 | 16:08

Daan loopt ernstig hersenletsel op bij een ongeluk met zijn scooter. Hij ligt wekenlang in coma en bij zijn ontwaken zijn de prognoses verre van optimistisch. Na een aantal maanden revalidatie in Nederland krijgen zijn ouders het advies om een verpleeghuis voor Daan te gaan zoeken. Daar leggen zij zich niet bij neer. Zij zoeken en vinden uiteindelijk in Amerika een in jongeren gespecialiseerd revalidatiecentrum, waar zeer intensieve therapie wordt gegeven. Wat daar gebeurt mag je gerust een wonder noemen.

 

Intensief revalideren

Na het ongeluk van Daan, nu ruim zes jaar geleden, is er veel gebeurd. Daan wordt geopereerd en ligt zes weken in coma. Na het ontwaken kan Daan bijna niets meer. 'Het was een puinhoop in zijn hoofd', zegt zijn vader Adriaan. Na 8 maanden therapie volgt het ontslag uit het revalidatiecentrum in Nederland. Daan kon niet lopen en ook zijn rechterarm niet bewegen. Het vooruitzicht was een verzorgingshuis. Dit was een onacceptabel toekomstbeeld, er moest meer mogelijk zijn, vonden de ouders van Daan. Medische experts waren het daar mee eens. Daan zou intensief moeten revalideren in een verrijkte omgeving, maar die mogelijkheid was er niet in Nederland.

Een jaar na het ongeluk volgt Daan in Atlanta (Amerika) een zeer intensief revalidatietraject speciaal ontwikkeld voor jonge mensen met een ernstig hersenletsel. Daan krijgt dagelijks vijf uur lang therapie. Negen maanden later komt Daan terug uit Amerika, lopend achter zijn karretje met bagage! ‘Onvergetelijk, we hadden nooit gedacht dat Daan zover zou komen’, zegt vader Adriaan.

 

Een droom komt uit

Daan zet door en traint nog steeds, maar minder intensief. En hij maakt nog steeds relevante stappen vooruit. In lopen, in gebruik van zijn hand, in kracht, in regie over zijn eigen leven en zijn geheugen. Na ruim 6 is er al één droom van Daan uitgekomen: hij heeft zijn studie weer voorzichtig aan opgepakt.

Maar Daan heeft nóg een droom: in 2022 de marathon van New York lopen! Tijdens de Rugzakrun van HandicapNL gaat Daan samen met zijn vader 3 km hardlopen. Zet ‘m op Daan!

 

Doe jij ook mee?

Doe mee net als Daan mee met de rugzakrun en schrijf je in. Of steun het team van Daan met een donatie!

 

Schrijf je nu in      Sponsor Daan's team