Amor Fati

Gerard Mirer

( Lid van team: Team stuiterbal - 10 KM )

van totaal € 1 (3000%)

Vrienden voor het leven of niet!

Amor Fati:

Uit De Vrolijke Wetenschap 1882; Friedrich Nietzsche:

Het betekent ‘liefde voor het lot’. De term wordt gebruikt voor een specifieke levenshouding waarin men alles wat in het leven gebeurt, waaronder dus lijden en verdriet, beschouwt als goed. Zelfs dingen die niet goed zijn, worden dan tenminste nog gezien als noodzakelijk. Het zijn de waarheden van het leven en het bestaan. Ze zijn er, of je ze nou leuk vindt of niet. Het is acceptatie en overgave.

Acceptatie sluit overigens niet uit dat je verandert of jezelf verbetert. Het kan gezien worden als iets wat lijkt op de ‘eeuwige herhaling’ van Friedrich Nietzsche. Hij heeft het over een gevoel van tevredenheid over je eigen leven en de acceptatie daarvan. Zoveel tevredenheid en acceptatie dat je dit leven exact hetzelfde, tot in elk detail, tot in de eeuwigheid zou willen herbeleven.

ik wil immers meer leren om het noodzakelijke van de dingen als het schone te zien: zo zal ik een van hen zijn die de dingen mooi maken. Amor fati: dat is van nu af aan mijn liefde! Ik wil geen oorlog tegen het lelijke voeren. Ik wil niet beschuldigen, ik wil niet eens de aanklagers aanklagen. Wegkijken is mijn enige ontkenning! En, alles in alles en grote; wil ik eens slechts een ja-zegger zijn.” Daarmee bedoelt hij overigens niet dat hij een ja-zegger in politieke of sociale zin wil zijn. Hij bedoelt een mens te zijn, die in staat is om zonder compromissen te sluiten de werkelijkheid totaal accepteert.

Bron: https://theoptimist.nl/daily/amor-fati-heb-je-lot-lief/

Bekijk alle
€ 30 22-12-2019 | 20:50